Ο ναός της Santa Maria Podone, όπως ονομάζεται, εγκαινιάστηκε πριν από το σχίσμα, το 871, και ο ρυθμός του είναι αρχαιοελληνικός. Προβάλλει στο ιστορικό κέντρο του Μιλάνου, ακριβώς απέναντι από το μεσαιωνικό παλάτι της οικογενείας των Borromeo, ενώ πλάι του δεσπόζει το άγαλμα του επισκόπου Carlo Borromeo (1538-1584), ενός από τους σπουδαιότερους Αγίους του Μιλάνο.
Όταν θέλεις κάτι πολύ, με καθαρή καρδιά, γίνεται, έλεγαν οι παλιοί κι αυτό φαίνεται ν' ακολουθούν πιστά ως σήμερα οι Έλληνες που ζουν στο Μιλάνο, οι οποίοι απέκτησαν πρόσφατα το δικό τους ναό στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πόλης. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το όνειρο των Ελλήνων που πλαισίωναν από τις αρχές της δεκαετίας του '20 την Ελληνορθόδοξη Ενορία και χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες ώσπου τελικά να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την αγορά ενός οικοπέδου.
Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς είχαν στενέψει τα οικονομικά, το οικόπεδο δόθηκε τελικά αντιπαροχή και στον πρώτο όροφο της οικοδομής που ανεγέρθηκε στήθηκε ο ελληνορθόδοξος ναός, που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Τα χρόνια περνούσαν, όμως η λαχτάρα του Ελληνισμού της ιταλικής αυτής πόλης να αποκτήσει το δικό της ναό, δεν έσβησε. Χάρη στη δραστηριοποίηση της Μητρόπολης Ιταλίας, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή του Μιλάνου προέβη στην παραχώρηση ενός εκπληκτικού ναού- ένα μικρό στολίδι στην «καρδιά» της πόλης- σε κοντινή απόσταση από το φημισμένο καθεδρικό ναό Duomo.
«Δεν μας έδωσαν απλά μία εκκλησία, αλλά ό,τι καλύτερο υπήρχε» λέει με συγκίνηση στο ΑΜΠΕ ο αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Βίτσος, ο οποίος έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και υπέγραψε το συμβόλαιο παραχώρησης ως εντολοδόχος του Μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιου. «Η εκκλησία που μας παραχωρήθηκε είναι αντάξια της ιστορίας και των παραδόσεών μας», τονίζει ο αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Βίτσος «Η παραχώρηση αυτή από την Αρχιεπισκοπή του Μιλάνο αντανακλά την εκτίμηση που τρέφουν για την ελληνική Εκκλησία και τον ελληνισμό, αλλά και τις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου» σημειώνει.
Πηγή: ΑΜΠΕ